Η Χιονάτη

Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια βασίλισσα που ευχήθηκε να έχει μια κόρη λευκή σαν το χιόνι, με κόκκινα χείλη σαν το αίμα και μαύρα μαλλιά σαν τον έβενο. Η ευχή της βγήκε αληθινή καθώς γέννησε ένα πανέμορφο κοριτσάκι με ολόλευκο δέρμα, κατακόκκινα χείλια και κατάμαυρα μαλλιά! Την ονόμασε Χιονάτη! 

Δυστυχώς όμως η βασίλισσα δεν πρόλαβε να χαρεί το κοριτσάκι της και πέθανε και ο βασιλιάς ξαναπαντρεύτηκε μια άλλη γυναίκα.

Η νέα βασίλισσα και μητριά της Χιονάτης ήταν όμορφη αλλά δεν ήθελε να υπάρχει ομορφότερη από εκείνη σε ολόκληρο το βασίλειο. Είχε λοιπόν έναν μαγικό καθρέφτη, στον οποίο κοιταζόταν κάθε μέρα και τον ρωτούσε: «Καθρέφτη, καθρεφτάκι, ποια είναι η ωραιότερη σ' ολόκληρη την χώρα;». Ο καθρέφτης απαντούσε: «Βασίλισσα μου, εσύ είσαι η ωραιότερη στην χώρα.». 

Η Χιονάτη μεγάλωνε και όσο περνούσε ο καιρός γινόταν όλο και πιο όμορφη. Μία μέρα, όταν η Χιονάτη έγινε επτά χρονών, ο καθρέφτης στην ίδια ερώτηση της βασίλισσας απάντησε πως η Χιονάτη ήταν η ωραιότερη σε όλη την χώρα!

Η βασίλισσα θύμωσε πολύ και διέταξε έναν κυνηγό να πάρει το παιδί στο δάσος και να το σκοτώσει. Ο κυνηγός λυπήθηκε το κοριτσάκι και το άφησε να φύγει κι όταν γύρισε είπε ψέματα στην βασίλισσα.

Αφού την άφησε ο κυνηγός, τρέχοντας η Χιονάτη έφτασε σ’ένα μικρό σπιτάκι. Εκεί ζούσαν επτά νάνοι. Εκεί έφαγε, ξάπλωσε και κοιμήθηκε. Μετά από λίγη ώρα, οι νάνοι έφτασαν στο σπίτι τους και την είδαν να κοιμάται. Η νύχτα πέρασε και την άλλη μέρα το κορίτσι ξύπνησε, τους είπε την ιστορία της και ζήτησε από τους νάνους να μείνει μαζί τους και να τους βοηθά στις δουλειές του σπιτιού. Εκείνοι συμφώνησαν με μεγάλη χαρά!

Περνούσε ο καιρός και μια μέρα η βασίλισσα αποφάσισε και πάλι να ρωτήσει τον  καθρέφτη: «Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, ποια είναι η ωραιότερη σ' ολόκληρη την χώρα;» και ο καθρέφτης της απάντησε: «Βασίλισσά μου, εσύ είσαι η ωραιότερη σ’ αυτή τη χώρα, μα πέρα πολύ μακριά και από τα βουνά, η πιο όμορφη είναι η Χιονάτη!» 

Η Βασίλισσα σάστισε. Έπρεπε με κάθε τρόπο να βρει την Χιονάτη. Όταν τελικά  κατάφερε να βρει που ζούσε όλα αυτά τα χρόνια, μεταμφιέστηκε σε γριούλα, την πλησίασε και της πρόσφερε ένα μήλο που είχε φτιάξει μισό λευκό και καθαρό, μισό κόκκινο και δηλητηριασμένο και μαγεμένο. Πριν βάλει μια μπουκιά στο στόμα της, η πριγκίπισσα έπεσε κάτω. Οι νάνοι, μην μπορώντας να την ξυπνήσουν, την έκλεισαν σε ένα γυάλινο φέρετρο.

Ένα βασιλόπουλο που έφτασε στα βουνά, είδε την Χιονάτη, θαύμασε την ομορφιά της, άνοιξε το φέρετρο την πήρε αγκαλιά, με αποτέλεσμα το κομμάτι του μήλου να ξεκολλήσει από τον λαιμό της και εκείνη να ζωντανέψει. Οι νάνοι τρελάθηκαν από την χαρά τους!  Το βασιλόπουλο πήρε την Χιονάτη μαζί του μακριά και την παντρεύτηκε και ζήσαν ευτυχισμένοι πολλά πολλά χρόνια!

Μπορείτε να κατεβάσετε το παραμύθι σε μορφή PDF από εδώ.


Ευχαριστούμε τις παρακάτω πηγές για την εικονογράφηση:

Design inspired by BootstrapMade