Το μυρμήγκι και το περιστέρι

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα μικρό μυρμηγκάκι που έκανε χαρωπό την βόλτα του δίπλα σε ένα ποτάμι. Το καιρός ήταν ακόμα πολύ ζεστός και το μυρμηγκάκι μας αφού είχε βοηθήσει τους φίλους του, τα άλλα μυρμήγκια, να μαζέψουν τις αναγκαίες προμήθειες για να περάσουν τον χειμώνα, διψασμένο πλησίασε στο ποτάμι για να πιεί νερό.

Μόλις που είχε προλάβει να ξεδιψάσει όταν ξαφνικά το ποτάμι φούσκωσε!  Το νερό άρχισε να τρέχει με μεγάλη δύναμη και παρέσυρε το μυρμήγκι. «Βοήθεια! Βοήθεια! Πνίγομαι!», φώναξε με όλη του την δύναμη. Μάταια όμως. Κανένας δεν ήταν κοντά και όσο και αν προσπαθούσε να κολυμπήσει για να βγει στην στεριά, η ορμή του νερού το παρέσερνε ξανά μέσα στο ποτάμι.

Για καλή του τύχη, ένα περιστέρι που πετούσε ψηλά είδε το μυρμήγκι που πάλευε να σωθεί. «Το καημένο το μυρμήγκι», σκέφτηκε. Και ενώ δεν συνήθιζε να προσφέρει την βοήθειά του έτσι εύκολα, έκανε μία βουτιά προς τα κάτω, άρπαξε με το ράμφος του ένα φύλλο και το πέταξε δίπλα στο μυρμήγκι που κόντευε πια να πνιγεί.

Το μυρμήγκι σκαρφάλωσε με όση δύναμη του είχε απομείνει και σώθηκε. «Σ’ ευχαριστώ», ψέλλισε. Το περιστέρι ευχαριστήθηκε και πέταξε γρήγορα για να συνεχίσει τον δρόμο του.

Λίγες μέρες αργότερα εμφανίστηκε στο δάσος ένας κυνηγός πουλιών. Είδε το περιστέρι που πετούσε και αμέσως σήκωσε το όπλο του για να το σκοτώσει. Μόλις είχε καταφέρει να στοχεύσει σωστά όταν πετάχτηκε ολόκληρος από έναν έντονο πόνο που ένιωσε στο πόδι του.

«Αχχ τι συνέβη; Kάτι με τσίμπησε!» φώναξε. Μία τουφεκιά ακούστηκε δυνατά αλλά ο κυνηγός που είχε χάσει την προσοχή του, ευτυχώς δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο του. Το περιστέρι τρόμαξε από την τουφεκιά και πέταξε μακριά.

Καθώς απομακρύνονταν, είδε με την άκρη του ματιού του το ίδιο μυρμήγκι που είχε σώσει λίγες μέρες πριν από βέβαιο πνιγμό, να φεύγει τρέχοντας από το πόδι του κυνηγού.

«Που να το φανταστώ!», σκέφτηκε. «Δεν θα πήγαινε ποτέ το μυαλό μου ότι αυτό το τόσο δα μικρό πλασματάκι θα μπορούσε ν’ ανταποδώσει την χάρη που του έκανα και μια μέρα θα μου έσωζε κι εκείνο την ζωή».

«Σ’ ευχαριστώ καλέ μου φίλε!», του φώναξε και χάθηκε μακριά στον ορίζοντα.

Μπορείτε να κατεβάσετε το παραμύθι σε μορφή PDF από εδώ.

Ευχαριστούμε τις παρακάτω πηγές για την εικονογράφηση:

Design inspired by BootstrapMade