Η Ωραία Κοιμωμένη

Τα παλιά τα χρόνια, ζούσε ένας βασιλιάς και μία βασίλισσα που επιθυμούσαν πάρα πολύ να αποκτήσουν ένα παιδάκι. Κάποια μέρα και αφού είχε περάσει πολύς καιρός, η βασίλισσα πήγε για μπάνιο στην λίμνη κι ενώ καθόταν πλάι στο νερό, βγήκε ένας βάτραχος, την πλησίασε και της είπε: «Η επιθυμία σας θα γίνει πραγματικότητα! Πριν περάσει ένας χρόνος θα αποκτήσετε μία κόρη!». Πράγματι πριν περάσει ένας χρόνος η βασίλισσα γέννησε ένα πανέμορφο κορίτσακι. 

Ο βασιλιάς για να γιορτάσει την γέννηση της κόρης του αποφάσισε να διοργανώσει μια μεγάλη γιορτή. Κάλεσε τους συγγενείς και τους φίλους αλλά και τις νεράιδες, οι οποίες θα προίκιζαν το παιδί με όλες τις χάρες και τις αρετές του κόσμου. Στο βασίλειο υπήρχαν δεκατρείς νεράιδες, αλλά στο παλάτι υπήρχαν μόνο δώδεκα χρυσά σερβίτσια και έτσι αποφασίστηκε να μη καλέσουν την μία.

Η γιορτή τελέστηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια. Στο τέλος οι νεράιδες σηκώθηκαν η μία μετά την άλλη και δώρισαν στο παιδί τις θαυματουργές τους χάρες: η μία την εργατικότητα, η άλλη την ομορφιά, η τρίτη τον πλούτο, και αφού ολοκληρώθηκαν οι ευχές, το παιδί είχε ότι μπορούσε να ευχηθεί κανείς σε αυτό τον κόσμο. Μόλις έδωσε την χάρη της και η ενδέκατη, μπήκε ξαφνικά στον χώρο της γιορτής η δεκατη-τρίτη. Ήταν πολύ θυμωμένη που δεν την είχαν καλέσει και είχε έρθει για να εκδικηθεί! Χωρίς να χαιρετήσει ή να κοιτάξει κανέναν, φώναξε: «όταν η κόρη του βασιλιά γίνει δεκαέξι χρονών, θα τρυπηθεί από μία βελόνα από ένα αδράχτι και θα πέσει νεκρή!» Χωρίς να πει άλλη κουβέντα γύρισε και έφυγε από την αίθουσα. Όλοι τρόμαξαν και έμειναν άφωνοι… Όμως τότε ξεπρόβαλε η δωδέκατη νεράιδα, η οποία ακόμη δεν είχε δώσει το δώρο της. Καθώς δεν μπορούσε να ακυρώσει την κακιά ευχή, παρά μόνο να την ελαφρύνει, είπε «Δεν θα είναι όμως θάνατος, αλλά η βασιλοπούλα θα κοιμηθεί βαθιά για πολλά χρόνια και θα ξυπνήσει με το πρώτο φιλί της αγάπης!». Ο βασιλιάς ο οποίος ήθελε να προστατέψει το παιδί του από το κακό που το περίμενε, έδωσε εντολή να καταστρέψουν όλα τα αδράχτια στο βασίλειο του. 

Το κορίτσι μεγάλωνε και είχε πάρει όλες τις χάρες που του χάρισαν οι νεράιδες. Ήταν τόσο όμορφο, υπάκουο, ευγενικό και έδειχνε σε όλους κατανόηση. Δεν υπήρχε άνθρωπος που να μην το αγαπάει. Μόλις έγινε δεκαέξι χρονών, το πρωί των γενεθλίων της, ήταν μόνη της στο παλάτι καθώς ο βασιλιάς και η βασίλισσα έλειπαν. Τότε από περιέργεια αποφάσισε να επισκεφθεί όλα τα μέρη του παλατιού, τα δωμάτια και τις αποθήκες που δεν είχε ξαναδεί, για να φτάσει τελικά σε έναν παλιό πύργο. Ανέβηκε την παλιά κυκλική σκάλα και έφτασε σε μία μικρή πόρτα. Όταν άνοιξε η πόρτα φανερώθηκε ένα δωμάτιο όπου καθόταν μία γριούλα και έγνεθε μαλλί. «Καλημέρα γιαγιούλα» είπε η βασιλοπούλα «τι κάνεις εκεί πέρα;» «Γνέθω» είπε η γριά και κούνησε ελαφρά το κεφάλι για να χαιρετίσει. «Τι πράγμα είναι αυτό το οποίο χοροπηδάει τόσο περίεργα;» ρώτησε το κοριτσάκι που ήθελε να μάθει να γνέθει και μόλις πλησίασε το χέρι της τρύπησε το δάχτυλό της και αμέσως ζαλίστηκε, έπεσε στο κρεβάτι το οποίο βρισκόταν στο δωμάτιο και αμέσως κοιμήθηκε βαθιά. Ο ύπνος αυτός εξαπλώθηκε σε όλο το παλάτι όπως και ο μύθος της ωραίας κοιμωμένης…

Τα χρόνια πέρασαν και μετά από καιρό ένα βασιλόπουλο ήρθε στη χώρα και άκουσε από έναν γέρο να λέει για τους θάμνους με τα αγκάθια που είχαν με τα χρόνια μεγαλώσει και που έκρυβαν το παλάτι της ωραίας κοιμωμένης.

Το βασιλόπουλο πέρασε τους θάμνους, έφτασε στον πύργο και άνοιξε την πόρτα για την μικρή κάμαρα στην οποία βρισκόταν η βασιλοπούλα που ήταν ξαπλωμένη και κοιμόταν. Η βασιλοπούλα ήταν τόσο όμορφη που ο νεαρός έσκυψε και της έδωσε ένα φιλί. Μόλις την φίλησε η κοπέλα άνοιξε τα μάτια της, ξύπνησε και κοίταξε γλυκά τον νέο.

Μετά κατέβηκαν μαζί τις σκάλες και ο ένας μετά τον άλλον ξυπνούσαν και οι υπόλοιποι, ο βασιλιάς, η βασίλισσα, όλοι οι αυλικοί και κοιτούσαν ο ένας τον άλλον απορημένοι. Τα άλογα στην αυλή ανασηκώθηκαν για να ξεμουδιάσουν, τα περιστέρια στη σκεπή έβγαλαν τα κεφαλάκι τους από τις φτερούγες, κοίταξαν τριγύρω και άρχισαν να πετάνε, η φωτιά στην κουζίνα ξαναζωντάνεψε, το φαγητό συνέχισε να ψήνεται. Σύντομα ορίστηκαν οι γάμοι του βασιλόπουλου με την βασιλοπούλα και οι δυο τους έζησαν μαζί ευτυχισμένοι.

Μπορείτε να κατεβάσετε το παραμύθι σε μορφή PDF από εδώ.


Ευχαριστούμε τις παρακάτω πηγές για την εικονογράφηση:

Design inspired by BootstrapMade